Biztos vagyok benne, hogy több helyen is, de én találtam egy kiválót! És ezt még garantálni is merem neked, amit azért ritkán teszek. Hidd el nekem, itt ízleni fog a kávé. Is.
Szóval. A minap a mostanában egyre felkapottabb és vagányabb, nem mellékesen pedig egyre rendezettebb Gozsdu negyedben sétáltam.
Előtte azért a neten utánanéztem a Lisboa Pastry&Bakery-nek, csupa jókat írtak róla, így nagy elvárásokkal néztem az élmény elé.
Mindemellett az sem mellékes, hogy régóta álmodozom egy portugáliai utazásról, és úgy gondoltam, talán még inkább erősödni fog bennem a vágy, ha megkóstolok egy portugál származású jó kávét, egy helyi specialitás kíséretében.
A kínálatban, a helyben és az ízekben nem csalódtam! Sőt! Még annál is jobb volt, mint amit vártam.
A kávézó hangulatos és barátságos, bár én némiképp nagyobbra számítottam, őszintén szólva kicsinek találtam.
Amint belépek, azonnal kiszemelem magamnak a legjobb helyett, a nagy tágas ablak mellett. Ám ekkor egy kis csalódás ér, ugyanis rögtön látom, hogy a mosogatót fogom bámulni, ha ide ülök. Furcsa. És ami még annál is rosszabb: nem valami esztétikus látvány. Szerintem egyetlen vendéget sem érdekel egy kávézó vizesblokkja, mutogatni pedig nem trendi, ha esetleg annak szánták.
Tudom, hogy egy reggeliző - uzsonnázó helyen vagyok, nem pedig egy kifejezetten meghitt békebeli kávézóban, ahol órákat is eltölt az ember. De akkor is! Arrébb ülök hát, oda, ahol legalább a szebbnél szebb és gusztusosabb pékárukkal, süteményekkel szemezgethetek és még a látószögemben sincs a mosogató.
Miután lepakolom a cuccaimat, kérek egy eszpresszót és egy csokis párnát
- annak ellenére, hogy sejtem ez utóbbi mekkora cukor bomba lesz és én, amennyire csak lehet, elkerülöm a finomított cukrot. A blog kedvéért azonban mindent! Cukormentes változatot ugyanis nem találok semmiből sem. Kár. Szóval odamegyek a pulthoz és ékes magyar nyelven kérem, amire vágyom.
A hölgy azonban figyelmeztet, hogy itt bizony "only in English" - azaz csak angolul lehet kérni. Újabb meglepetés. Tehát, ha anyukám szeretne ide beülni, akkor vagy engem magával visz vagy kézzel-lábbal kell, hogy mutogasson, ha akar valamit. Ez azért egy kicsit furcsa, globalizáció ide vagy oda.
Az sem mellékes, hogy a hölgy egyáltalán nem kedvesen teszi mindezt, és úgy tűnik, mintha egy mosolyra is képtelen lenne.
És valóban: a háromnegyed óra alatt, amit ott töltök, még véletlenül sem sikerül elmosolyodnia, pedig ez a vendéglátás alapja egy olyan helyen, ahol 550 forint egy csokis párna és 450 forint egy eszpresszó. Szerencsére, a másik hölgy ellensúlyozza kolléganője "mufurcságát", ő ugyanis sokkal kedvesebb. Erre azért jobban figyelni kellene, még akkor is, ha Magyarországon ez nem egyedi jelenség.
Szóval "in English" kérek egy eszpresszót, de előtte elmegyek a mosdóba, amit szintén "in English" közlök is a hölggyel. Ennek ellenére, mire visszatérek, már ott vár a majdnem kihűlt eszpresszóm. Emellett a felszolgáló hölgy "elfelejtette" megkérdezni, hogy tejet, tejszínt kérek-e hozzá, de szerintem inkább csak nem volt kedve. Ott árválkodik hát az eszpresszóm magában, félig kihűlve. Mi lesz ebből? - gondolom magamban, mielőtt bele kóstolok.
Hihetetlen, de még így is isteni a kávé! Éppen olyan, amilyenre vágytam. Gratulálok! Ragyogóan kompenzálja a kissé kivetni való kiszolgálást.
És a csokis párna? A mennyekből való! Az állaga omlós, annyira nem is cukros és pont annyi csoki van benne, amitől telítődsz is, de fel is dob, ahogy a csokinak kell. Ráadásul még a sós ízt is érezni, tudod, azt a minimális adagot, amivel kihozzák az édes ízt. Lenyűgöző!
Hirtelen eszembe jut, hogy kávézó kritikának ez nem lesz elég, kóstoljunk hát még valamit.
A pultban meglátok egy különlegesen szép bucit: kókuszos kenyérből készült szendvics sonkával és sajttal. Ez ám a kulináris kihívás! Lecsapok rá!
Ő is mennyei! Egy aprócska hiányérzetem van csak: a zöldségek jól kiegészíthetnék ezt a különleges ízvilágot, de így is fenomenális.
Összefoglaló szösszenet:
1. Jó lenne, ha a felszolgálók mosolyognának. Unott, nyomott arccal egy helyen, ahol ilyen magas színvonalú a pékáru és a kávé, szerintem nagy hiba ilyen kisugárzású személyzetet alkalmazni.
2. Jó lenne, ha a felszolgáló tudná, hogy a mosdóban töltött idő kettő és tíz perc között szokott lenni, ami alatt pedig egy eszpresszó (is) kihűl.
3. Jó lenne valamivel elzárni azt a nyitott pultot, ami miatt a mosogatót kell bámulni a legjobb asztalnál.
4. Jó lenne tenni zöldséget a szendvicsekbe vagy legalább ajánlani hozzá. Láttam, hogy egy másik szendvicsben sem volt.
5. Jó lenne, ha a felszolgálók közül legalább az egyik magyar lenne, akkor is, ha a külföldiek által oly sokat látogatott Gozsdu udvarban található a kávézó.
6. Jó lenne az italos vitrint életre kelteni. Kávézó és pékség - számomra kissé nehezen fér meg a borral. Vagy lehet, hogy csak nevet kellene változtatni? Pastry, bakery and wineshop? Vagy csak látványosságnak szánták?
7. Jó lenne egy-két dologból cukormentes változat is. Sokan kedvelnék.
Ezzel együtt szuper reggeliző és uzsonnázó hely, és persze a könnyed, szendvicses ebédeket kedvelők is bátran kipróbálhatják. Azt éreztem, hogy bármit is ennék, az magas minőségű és nagyon ízletes lenne. Próbáld ki te is!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.