Séták Antaliában 1. rész

dscf1720.JPGHa idén nyáron a török riviérára mész, semmiképpen se hagyd ki Antaliát! Mivel a repülőgépek is oda érkeznek, így könnyű helyzetben vagy. Antalia a szabadság, a lazaság, a nyitottság, a törökös vakmerőség és félelem nélküliség városa - legalábbis nekem ezt jelentette ott lenni. 

Ha valóban látni szeretnéd a várost és ráérezni a nyüzsgő török bazárok és éttermek sokszínűségének varázsára, találkozni a kedves és kicsit őrült, szenvedélyes török emberekkel és a kavalkáddal, akkor mindenképpen a városközpontban foglalj magadnak szállodát. 

Miért válassz a központban szállodát? 

Azért, mert Lara és Kundu túlságosan előrecsomagolt: egyetlen törökkel sem fogsz beszélni, és egyetlen jó török ételt sem fogsz tudni kipróbálni, semmit sem fogsz látni abból, amit ez a csodálatos hely tartogathat. Annál többet fogsz találkozni viszont honfitársaiddal és unalmas, folyton elégedetlenkedő turistákkal, nagy kiszerelésben. 

Ráadásul mindkettő 45 percre van busszal vagy dolmussal a városközponttól. A dolmus kis helyi cégek által üzemeltetett busz. Próbáld ki! Olyan igazán törökös élményben lesz részed, ha felszállsz rá. Egyébként a buszok ugyan elég gyakran jönnek, de nagyon sokan vannak rajtuk és ülőhelyet nehezen lehet találni. 

Hová menj fürdeni?

Ha a belvárosban vagy, Konyaaltira menj, ott pedig azt a részt javaslom, ahol egy kis patakocska - meglepően hűvös - beömlik a tengerbe. Ez valahol a partszakasz középső részén van. Lehet menni villamossal is, de nekem ez nem jött be, mert a végállomástól még legalább 20 percet kell gyalogolni, lefelé egy kanyargós, forgalmas úton, 40 fokban. A tengerpart ezen szakaszán ráadásul többnyire csak férfiak vannak, akik rászállnak az európai nőkre, de ha nem is, akkor úgy bámulnak, hogy végleg elmegy a kedved a fürdőzéstől. Itt egyébként a hullámok is nagyobbak szoktak lenni az átlagosnál.

A patakocskánál majd látni fogod a napernyőket, büyüksehir belediyesi felirattal, ami az önkormányzatot jelenti törökül. Az útleveled ellenében, ingyenesen tudsz bérelni tőlük napernyőt. 

dscf1414.JPG

Hogyan juss el Konyaaltira?

Villamos tehát elvetve, így a legegyszerűbb, ha beállsz egy buszmegállóba és annyit mondasz a sofőrnek Konyaalti Büyüksehir Belediyesi Plaj. Minimum a fejével jelezni fog, hogy ő-e a te embered vagy sem. Ha igen, kérni fog két, két és fél lírát (200-250 forint). Többnyire egyébként ki van írva a buszokra, hogy hova mennek. Más támpontot nem tudok adni, mivel én is mindig spontán felszálltam valamelyikre a sok közül, ami arra tart. 

Szóval, ha igazán török élményt szeretnél, bástyázd le magad a Kaleiciben. Ez az óváros neve.

A séta pedig nem akárhonnan indul, hanem Hadrianus 2.századi, majdnem teljes pompájában megmaradt fenséges kapujától, az Üc Kapilartól. Antáliában mindent az Üc Kapilarhoz viszonyítanak. Mivel egyetlen utca nevét sem ismerem, és mivel olyan utca táblákat nem találtam, amik számomra használhatók lettek volna, csak számozott épületeket, össze-vissza török módra, amin végképp nem tudtam eligazodni, nos, ezért a sétához sem fogok tudni címeket megadni neked. De nem is kell! 

dscf1457.JPG

Rajtra fel! Üc Kapilar.

Ha tényleg látni akarod Antaliát és ismerni akarod a jó kis helyeket, a zeg-zugokat, akkor indulás!

Állj az Üc Kapilarral szembe, úgy, hogy a forgalmas utca a hátad mögött van. Készíts egy fotót, azt muszáj, és lépj be az ezer éves városba. Jobb oldalon látni fogsz egy árust és egy jó kis szórakozóhelyet. Néhány méterre tudsz jobbra fordulni. A szűk kis utcácskán elhaladsz a Kosa hotel mellett, ami egy csodálatosan felújított oszmán házban található. Hamarosan egy kereszteződéshez érsz. Szemben lesz egy halétterem, nagyon jó kis ételekkel, itt fordulj el balra, a második, nyitott kávézó és vizipipázó helyre érdemes beülni, én mindig kellemesen éreztem magam, éppen az egyszerűsége miatt. 

Ha ezen a szűk kis utcán végig mész, kicsit lejtős, akkor balra esik az Eski Masal hotel, jobbra pedig boltok, szőnyegesek, keramikusok, kávézók, ez a legnyüzsibb "térszerű" utca Antaliában, aminek a végén három felé ágazik az út. 

A belvárosi strand - Memerle Plaj 

Ha egyenesen mész tovább, az ugyancsak kissé lejtős utcán, hamarosan megpillantasz egy kis dzsámit a bal oldalon, és néhány tíz méter után jobbra egy teraszos éttermet, szemben pedig a Memerle Plajt - az antaliai belvárosi strandot. Itt is egy éttermet fogsz először látni, mert lépcsőkön kell lemenni a strandra, amint befizetted a belépőt és van hely a nyugágyakon. Főszezonban előfordul, hogy nincsen. 

185.JPG

Ha nem mész strandra, akkor jobbra, amint elhaladtál a teraszos étterem mellett, azonnal meg is pillantod a tengert és az antaliai kikötőt. A lépcsőkön le tudsz menni. A kikötőben idétlenebbnél idétlenebben feldíszített kalóz hajókkal akarják neked eladni a kirándulásokat szinte minden lépésnél, a Kursunlu vagy a Düden vízesésekhez. Ha nincs olyan sok időd Antaliában, akkor ezeket a hajókirándulásokat nyugodtan kihagyhatod.

A kikötőből könnyedén megtalálod a bazársort (Iskele Cadesin kellene felfelé menni, de inkább csak nézz jól körül és meglátod a bazárosokat). Ne az isztambulira számíts, csak ruhákat és ajándékokat árulnak, de a boltok előtt ugyanúgy ott állnak a tulajdonosok és be akarnak rángatni, hogy vásárolj valamit. Itt aztán mászni kell elég rendesen felfelé, de megéri, mert ahogy felérsz a bazár sor tetejére, balra megtalálod a Yivli minaretet. 

dscf1696.JPG

Feltétlen nézd meg, már csak azért is, mert római kori vízvezetékre épült, amit bent láthatsz is. Mivel a törökök is ötször imádkoznak naponta, főként Ramadan alkalmával, bocsánat, nekik Ramazan, nos lehet, hogy kicsit várnod kell, hogy beengedjenek. Kendő és hosszú szoknya kötelező a nőknek, mielőtt belépnek. Érdekesség a dzsámikban, hogy még a szőnyeg díszítése is Mekka felé van! 

Innen néhány méterre, újra felfelé és balra tartva hamarosan meglátod az Óra tornyot, a villamosokat és a giccses lovaskocsikat, jobbra pedig a Tekeli Mehmet dzsámit. Nekem ez a személyes kedvencem, itt el tudtam vonulni a világ elöl, nem sok turista látogatta, központi fekvése ellenére. 

097.JPG

Én a helyedben most elidőznék a téren, ahol valószínűleg táncolnak vagy zene szól. Élvezd az életed! Élvezd Antaliát!

Folytatása következik! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandor-no.blog.hu/api/trackback/id/tr208793432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Feliratkozom a Hírlevélre!

<script id="mcjs">!function(c,h,i,m,p){m=c.createElement(h),p=c.getElementsByTagName(h)[0],m.async=1,m.src=i,p.parentNode.insertBefore(m,p)}(document,"script","https://chimpstatic.com/mcjs-connected/js/users/066bde9b510f05e83eef363c4/6d4b9de9d8141d05ed5727cdb.js");</script>

Kalandor NŐ

Ezen az oldalon utazásaimról, kalandjaimról, spirituális ténykedéseimről olvashatsz. Remélem találsz majd izgalmas írásokat!

Csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Friss topikok

Címkék

40 (1) Allah (1) álom (1) Angela Merkel (1) angol (3) Antalia (9) arany (1) Balassagyarmat (1) balassagyarmat (1) Bánki wellness hotel (1) bazár (1) betegség (2) bikázás (1) bolygó (1) bőr (1) Borough Market (1) British Airways (1) busz (1) cégvezető (1) csador (1) családállítás (2) dolmus (1) elengedés (2) eletvezetes (2) elköteleződés (1) energiaállítás (2) érzelmi elfojtás (1) érzés (1) Eski Masal (1) férfi (3) férfiak (1) férfi energia (1) Föld (2) forrás (1) függés (2) függőség (1) gólyák (1) gözleme (1) gyerek (1) gyerekkor (1) gyógyszer (1) hamburger (1) határ (1) háttérhatalom (1) Himalája (1) hőhullám (1) illúzió (1) iszlám állam (1) jóslatok (1) kaleici (1) karma (1) karmikus sérülések (1) karriervágy (1) kávézó (1) kave es gasztro (1) komfort zóna (1) kommunikáció (1) könyv (1) külföld (1) Kundu (1) kurd (1) Lara (1) Lóci (1) London (3) London bridge (1) Luton (1) magyar (1) Magyarorszag (2) megvalósítás (1) Mehmet (2) Memerle Plaj (1) menekültek (2) menopauza (1) méreg (1) múlt (1) muszlimok (1) negyven (1) neten ismerkedni (1) (1) női minőségek (2) nonek lenni (9) nős ember (1) olimpia (1) Olympos (1) Orbán Viktor (1) óriás (1) orvos (1) oviangol (1) óvoda (1) pánik (1) párkapcsolat (3) pénisz (1) piac (1) planéta (1) pletykalap (1) Portugália (1) pub (1) Ramadan (1) ráncok (1) randi (1) reklám (1) repülőjegy (1) segítség (1) Sherlock (1) shopping (1) Soros György (1) spiritualis dolgaim (9) szabaditsd fel magad (2) szabadság (1) szabó lőrinc (1) szennyezés (1) szingli (1) Szíria (2) szőke (1) szomszéd (1) szülő (1) szünnet (1) tanítás (2) tanulás (1) tapas (1) Tarot (1) társadalom (1) tengerpart (2) teremtő erő (1) terroristák (3) tervezés (1) tervező (1) test (1) tolerancia (1) török (3) Torokorszag (4) Trafalgar (1) transzformacio (1) trend (1) tudatosság (2) Üc Kapilar (1) utazasaim (16) utazási iroda (1) vagina (1) válás (1) varjak (1) vezetés (1) videok (1) világbéke (1) Wizzair (1) Yivli (1) zsidó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása